Paylaş :
vCenter Server 6.0 Enhancements (26.10.2016)

vSphere 6 ile birlikte kullanıcılara sunulan en önemli bileşen için vCenter Server 6.0 diyebiliriz. vCenter Server 6 içerisinde Platform Service Controller gelmektedir. Platform Service Controller altyapı servislerini içeren yeni bir çalışma sistemidir.Önceki versiyon olan vCenter 5.x ailesinde gördüğümüz vCenter Server Single Sign-On’da Platform Service Controller’ın içerdiği servislerdendir.Bir diğer özelliği ise internal certificate authority ve certificate store sistemlerinin bulunması ve bu yeni tasarımıyla birlikte daha dayanıklı olmasıdır.

 

Platform Service Controller içerisinde gelen servisler aşağıdaki gibidir.

 

  • VMware vCenter Single Sign-On
  • VMware License Server
  • Lookup Service
  • VMware Certificate Autority(VMCA)
  • Certificate Store

 

Diğer vCenter bileşenleri ise vCenter Server ile birlikte gelmektedir.

  • vCenter Server
  • VMware vSphere Web Client
  • VMware Inventory Service
  • VMware vSphere Auto Deploy
  • VMware vSphere ESXi Dump Collector
  • VMware vSphere Syslog Collector

 

İstenilirse bu Platform Service Controller ve vCenter bir arada çalıştırılabilir yada istenilirse dağıtık olarak konumlandırabilmek mümkündür.VMware vSphere Web Client bir istemci yazılımı değildir.Apache Tomcat Web Server üzerinde çalışan bir sunucu yazılımı olarak gelmekte ve kullanıcıları web-tabanlı olarak vCenter Server üzerine erişime olanak tanımaktadır.

 

Single System Installation

Kurulum seçeneklerinde biri elbette ki tüm servislerin bir arada çalışmasıdır. Genel olarak küçük-orta ölçekte çalışan altyapılar ve daha kolay bir şekilde sistemi yönetmek ve servisleri yedeklemek için tercih edilebilecek bir seçenektir. vSphere ortamında bulunan ESXi sunucu sayısının 8 yada daha az olması durumunda önerilmektedir.

Single System Installation ile birlikte tüm servisler bir arada kurulur ve ortamında daha sonradan genişlemesi durumunda da istenilirse yeni vCenter Server/Servers dahil edilerek kapasitenin ve yeteneklerin arttırımı sağlanabilir.

 

 

Distributed System Installation

Bir diğer kurulum seçeneğimiz dağıtık kurulumdur. (Distributed Install )Dağıtık kurulumun en önemli bileşeni bilindiği üzere Platform Service Controller’dır.Ve kurulumun kesinlikle PSC kurulumu ile başlaması gerekmektedir. Çünkü vCenter Server service ve bileşenleri için ön gereksinim olarak gelmektedir. Dağıtık kurulumun en büyük faydası daha fazla yük kaldırabilecek ve daha yedekli olacak olmasıdır.(Tabi düzgün konfigürasyon yapıldığında J)

Kurulumun yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle external PSC kurularak başlaması gerekir. Akabinde vCenter Server/Servers ortama dâhil edilebilir. Kurulumların gerçekleştirileceği platformun önemi yoktur. İstenilirse Fiziksel/Sanal sunucu tercih edilebilir. Ortamınızda eğer ki vCenter Server sayısı 8 ya da üzeri olacaksa kesinlikle dağıtık kurulum tercih etmeniz gerekmektedir. Ve gene unutulmamalıdır ki tek bir bölge içerisinde 8 üzerinde PSC çalıştırılamamaktadır.

 

 

 

Sanallaştırma ortamınızı büyüklüğüne bağlı olarak istenilirse birden fazla PSC kurulumu gerçekleştirebilir. Ayrı vSphere ortamlarını istenilirse ayrı PSC içerisinde çalıştırabilmekte mümkündür.

 

 

Yukarıda belirtiği tasarıma benzer kurulumlar gerçekleştirmek isterseniz öncelikle PSC kurulumu ile başlamanız gerekmektedir.Birden fazla PSC kurulumu gerçekleştirip istenilirse tüm PSC sistemlerinin tek bir Single Sign-On içerisinde çalışması sağlanılabilir. PSC kurulumları eş zamanlı gerçekleştirilemez.PSC kurulumlarınızı kesinlikle sıralı bir şekilde yapmanız gerekmektedir.

Peki, avantaj/dezavantaj sorusu?

Avantaj olarak; Platform Service Controller daha az kaynak tüketen bir servis olduğu için servis seviyesinde bir ayrım gereksiz kaynak atamalarının önüne geçmiş olur. Farklı platformları birbirinden ayrı ayrı yönetim imkânı ve kolay genişleyebilme imkânı sunmaktadır.

Dezavantaj olarak; Tek başına çalışan yani tümleşik kurulumlara bakılaraktan daha karmaşık bir tasarımdır. Özellikle sorun çözümleme aşamaları diğer kurulum senaryosuna göre daha fazla sunucu, işletim sistemi, servis vb. bileşene bağlı olacağı için hata olasılığı daha fazladır.

Platform Service Controller temel olarak vCenter Server ’a hizmet eden bir servis bütünüdür diyebiliriz. Ve rutin olarak birbirileri arasında trafik olması kaçınılmazdır. Eğer ki dağıtık yapılar tercih edecekseniz vCenter Server ve PSC arasındaki trafiği hesaba katmanız gerekmektedir.

Bir diğer durum ise vCenter Server for Windows tercih edecekseniz bu seferde daha fazla Windows Server Lisansına ihtiyacınız var demektir.

Genel olarak dağıtık kurulumlar gözümüzü korkutacak gibi ama şunu belirtmek isterim ki isterseniz tümleşik ve dağıtık PSC sistemleri bir arada çalışabilirler. Dolayısıyla isterseniz tümleşik kurulumlar gerçekleştirerek başladığınız bir vCenter altyapısını daha sonrasında dağıtık PSC ve yeni vCenter Server ’lar dâhil ederek ortamı büyütebilmeniz mümkündür.(Unutulmaması gereken ise tek bir bölge içerisinde maksimum 8 PSC olabileceğidir.)

 

vCenter Server Appliance 6.0 Enhancements

 

vCenter Server Appliance ve vCenter Server for Windows artık aynı kapasiteye sahipler!

 

Metric

Windows

Appliance

Hosts per vCenter Server System

1,000

1,000

Powered-on virtual machines per vCenter Server System

10,000

10,000

Hosts per Cluster

64

64

Virtual Machine per Cluster

8,000

8,000

Database

Must be Oracle or SQL for Full Scalability

Can be either Oracle or embedded VMware vFabric Postgress for full scalability

Linked Mode

Yes

Yes

   
   

 

 

Deployment Options

 

vCenter Server Appliance ve vCenter Server for Windows yetenekleri de birbirine eşittir!

İstenilirse;

  • External Platform Service Controller ile birlikte çalışabilir.
  • Embedded Platform Service Controller ile birlikte çalışabilir.
  • Bunların yanı sıra vCenter Server Appliance ve vCenter Server for Windows aynı Single Sign-On Domain içerisinde de çalışabilirler.Aynı vSphere altyapısı içerisinde birlikte çalışmalarına engel bulunmamaktadır.

Windows vCenter üzerinde çalışan bütün özellikler Appliance üzerinde de çalışmaktadır.İki üründe de IPv4 ve IPv6 desteği bulunmaktadır.

Önceki versiyonda olmayan ama yeni ürüne getirilen önemli özelliklerden biride Linked Mode özelliği diyebiliriz.Windows vCenter Server üzerinde kullanabildiğimiz ve maalesef ki Linux appliance için desteği olmayan bu özellik için değişen mimariyle birlikte artık destek bulunmakta.İstenilirse vCenter Server Appliance ile birlikte Linked Mode özelliği kullanılabilir.

 

 

vCenter Appliance Features

vCenter Server Appliance adından da anlaşıldığı üzere vCenter Server için ön konfigürasyonları yapılmış ve paket haline getirilmiş bir sanal makinedir.

vCenter Server Appliance SUSE Linuz Enterprise Server 11 Update 3 üzerinde çalışmaktadır. vCenter Server Appliance yukarıda da belirttiğimiz gibi bir sanal makine olduğu için ESXi platformu üzerinde çalışması gereken bir sanal makinedir. Dolayısıyla fiziksel bir makine üzerine kurulumu yapılamaz. Desteklediği platformlar ise ESXi 5.5 ve ESXi 6.0 sürümleridir.

PostgreSQL ile hazırlanmış bir tümleşik yapıya sahiptir. Tümleşik(embedded)seçenek ile birlikte 1000 host ve 10000 sanal makineyi desteklemektedir. Bunun yanı sıra Oracle 11g R2 11.2.0.4 ve 12c ile external database olarak çalışabilir. vCenter Server Appliance diğer vCenter Server ve bileşenleri ile IPv4 ve IPv6 ile birlikte iletişim kurabilirler. Best Practice ise ilgili bileşenlerin FQDN ya da host name üzerinden iletişim kurmalarıdır.

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler.Diğer yazılarda görüşmek üzere…

 

ALPER ÇANAK

BIRIM MUDURU / KURUMSAL VERI MERKEZI VE SANALLASTIRMA BIRIMI, KURUMSAL VERI MERKEZI VE SANALLASTIRMA BIRIMI

 


Paylaş :


Bülten Arşivi


Bizi Takip Edin
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook