Paylaş :
Storage Snapshot Nedir? (26.10.2016)

Bu bölümünde özellikle storage kısmında Snapshot kavramı nedir ve nasıl çalışıyor bunu anlatmaya çalışacağım.

 

Storage Snapshot Nedir?
 

Snapshot (Anlık Görüntü) varolan yapınızın o andaki bilgilerinin pointerını oluşturup bunları koruyarak tekrar o ana geri dönmenizi sağlayan bir teknolojidir. Ama sakın yanlış anlaşılmasın bu bir backup değildir. Çünkü bir yapının backup'ının olabilmesi için birebir aynısının bir başka yerde olması demektir. Snapshot'da böyle bir durum söz konusu değildir. Aslında birçok sistemci snapshot kavramını Vmware veya Hyper-V'de kullanmıştır ya da en azından duymuştur. Sanallaştırma platformlarında snapshot teknolojisini copy-on-write diye adlandırdığımız bir metot ile kullanıyoruz. Birçok storage'da bu teknolojiyi kullanarak snapshot alıyor fakat çalışma prensipleri biraz farklılık gösteriyor. Bunun dışında şuan daha çok tercih edilen diğer bir metodun adı da Redirect-on-Write'tır. Gelin snapshot modelleri üzerinden bunları sizlere anlatmaya çalışayım.

 

Copy-on-Write Modeli
 

Bu method çalışırken snapshot alındıktan sonra ilk önce yapının pointerlarını alır ve LUN'un bir block'u değişecekse önce bu block'u Snapshot volume'ne kopyalayıp pointer bilgisini değiştirir. Daha sonra da LUN'daki block'un üzerine değişen block yazılır. Kısacası önce kopyalayıp sonra yazıldığından bu modele copy-on-write modeli diyoruz. Öncelikle bu tip snapshot metodlarını kullanabilmek için snapshot için storage üzerinde ekstra bir volume oluşturmanız gerekmektedir. Bunu da ortalama LUN'unuzun %20 değişimi gibi düşünürseniz; 100GB'lık bir LUN için 20GB'lık bir volume ayırmanız lazım. Aşağıdaki şekilde de bunu açıklamaya çalıştım. Gördüğünüz gibi snapshotlara backup diyemiyoruz. Çünkü Volume'u kaybedersek verilerimizi kurtarabilecek kadar bilgiye snapshot alanında sahip değiliz.

 

 

 

Ayrıca bu metotta önce kopyalama yapıldığından snapshot alınmış bir volumede yazma işlemi yapıldığında bir performans kaybı oluşacaktır. O yüzdendir ki birçok storage markası bu yöntemden Redirect-on-Write modelini kullanmaya başlamıştır. Ama halen Copy-on-Write modeli de geçerliliğini korumaktadır.

 

Redirect-on-Write
 

Copy-on-Write modelinde hatırlarsanız bir snapshot alanı oluşturuyorduk ve snapshotlar bu bölgelere yazılıyordu. Bu metotta da bu şekilde çalışan storage markaları bulunmakta biz bu tip storagelara geleneksel storagelar diyoruz. Fakat artık storage markaları virtualization storage olarak adlandırdığımız bir yapıya geçiyorlar burada snapshot alınırken zaten sadece Redirect-onWrite modelini kullanıyoruz. Çünkü burada blocklar yazılırken belli bir disk grubuna değilde bir disk havuzuna yazılıyorlar. Ama burada da snapshot için belirli block alanlarını rezerve etmeniz gerekiyor. Makalemin ilerleyen bölümlerinde virtualization storage kavramıyla ilgili detayları veriyor olacağım.

Bu yöntem çalışırken yine önce blockların pointerları kaydelir ve değişen block'u geleneksel storagelarda direk olarak snapshot alanına kopyalayıp pointer bilgisini de değiştirmemiş olur. Virtualization storagelarda da zaten bir havuz mantığı olduğu için direk olarak havuzdaki rezerve edilmiş olan block alanına yazılıyorlar ve burada da pointer bilgisi değişmemiş oluyor. Ayrıca burada Copy-on-Write modelinde ki kopyalama sürecini de beklememiş oluyorsunuz.

 

 

 

 

 

Virtualization Storage

 

 

SELÇUK SAVAŞAL

DANIŞMAN / KURUMSAL VERİ MERKEZİ VE SANALLAŞTIRMA BİRİMİ, KURUMSAL VERİ MERKEZİ VE SANALLAŞTIRMA BİRİMİ


Paylaş :


Bülten Arşivi


Bizi Takip Edin
Eğitim Takvimi | Twitter Eğitim Takvimi | Linkedin Eğitim Takvimi | Facebook