PowerPivot eklentisi Microsoft Excel 2013 içerisinde yüklü olarak gelen bir eklentidir. Excel sekmelerinde kurulumdan sonra hemen aktif olan bir eklenti değildir. PowerPivot eklentisini aktif hale getirmek için Excel seçeneklerindeki eklentiler grubundaki Com Eklentilerinden aktif hale getirilmesi gerekir.
PowerPivot eklentisi Microsoft Excel 2010 versiyonunda kullanabilmek için ayrıca eklentin yüklenmesi gerekmektedir.
Eklenti ekleme işlemleri bittikten sonra sekmelerin içerisine PowerPivot sekmesi eklenmiş olacaktır.
PowerPivot eklentisinin sağladığı temel faydalar:
- SQL Server, Oracle, Mysql, Access, Excel, Text File gibi farklı veri sistemlerinden aynı anda veri çekilebilmesini sağlar.
- Veritabanı sistemleri üzerindeki yapılmış sorgulara ulaşma ve yeni sorgu yazarak verileri çekme imkânı sağlar.
- PowerPivot’a alınan verileri raporlamak için veriler arasında ilişkisel veritabanı yöntemlerini kullanarak bağlantılar oluşturmak mümkün olur.
- Excelde Tablolar arasındaki veri eşleştirmelerinde ve veri çekmede en çok kullanılan Vlookup ( Düşeyara) fonksiyonuna gerek kalmadan ilişkisel veritabanı tekniği sayesinde tablolar arasında veri bağlantısı kurmak ve yönetme mümkün olur.
Özellikle büyük boyuttaki veri tablolarıyla çalışırken Vlookup (Düşeyara) fonksiyonu sisteme ciddi bir yük getirmekte ve Excel dosyaları üzerinde çalışmayı önemli ölçüde zorlaştırmaktadır. Bu sorunlardan kurtulmanın yolu PowerPivot ilişkisel yapılar oluşturmaktır.
Milyonlarca satırdan oluşan büyük veri setlerine erişim ve bu büyük boyuttaki veri setleri üzerinde hızlı çalışabilmek.
1 milyon satıra bir Excel tablosu üzerinde bırakın sıralama, filtreleme gibi basit analiz araçlarını kullanmayı, dosyayı açmak bile büyük başarı sayılabilir. PowerPivot ile ise milyonlarca kayıttan oluşan veri tablosu/tabloları üzerinde çalışırken çalışma hızınız yaklaşık olarak 100 satırlı bir tablo ile çalışma hızına denk olacaktır.
Veri sıkıştırma algoritmaları sayesinde veri boyutunda önemli ölçüde azalma sağlanabilir.
PowerPivot ile yapılan çalışmada, sadece veri saklayan ortalama bir tablo sistemi için veri boyutunu 10’da 1’ine kadar küçülterek önemli bir yer tasarrufu sağlar. Veri tablosunda birbirine benzer değerlerin çokluğu durumunda bu sıkıştırma oranı 100’de 1’ine kadar çıkabilmektedir. Bu durumda PowerPivot aracı büyük boyuta sahip veri setlerini taşımak e-posta ile göndermek amacıyla da kullanılabilir.
Veri kaynaklarına tek bir seferde erişerek tüm kaynakları güncelleme.
PowerPivot içerisine aktarılan tablolar Veri Al yöntemi ile eklenir. Bu durumda veri kaynağı ile direkt bağlantı olmadığından veri kaynağına erişimin olmadığı ortamlarda da çalıştırılabilir. Veri kaynağındaki değişikliklerin PowerPivot’a yansıması için Yenile düğmesine tıklamak yeterli olacaktır.
Excel üzerinde kullanılan metin, tarih, mantık, matematik fonksiyonlarının pek çoğunu PowerPivot içerisinde de kullanmak mümkün.
Ayrıca PowerPivot’un kendisine özel fonksiyonları ile hesaplama ve analizde sıra dışı sonuçlara ulaşmak mümkün. Örneğin, PivotTable üzerinde hesapladığınız satış değerlerinin hemen yanına ilgili satış değerinin tarihine göre bir önceki ay, çeyrek, yıl satışlarını getirmek sadece birkaç fonksiyon yardımıyla mümkün olacaktır.
İlişkilendirilen tüm tabloları Pivot Table aracını kullanarak raporlamak mümkün olacaktır. Kullanılacak alanları bölmelere sürükleyip atarak rapor hazırlanır.
Muhammet TEK