Windows Server 2003 Geçiş Planlama Asistanı ve Eğitimleri (9.06.2015)
Windows Server 2003 veya Windows Server 2003 R2’nin eminim benim gibi birçok ITPro’nun gönlündeki yeri farklıdır J. Windows Server 2003 eğitimlerini yıllar boyunca veren yine önemli firmalara proje yapan biri olarak benim içinde bu ürünün yeri apayrı. Geçtiğimiz günlerde Microsoft ile ortaklaşa tüm dünyada düzenlenen Transform the Datacenter MVP Roadshow etkinliğinin Türkiye ayağını yapmış ve Windows Server 2003/R2’i desteğinin 14 Temmuz 2015 tarihinde sona ereceğini belirtmiştik.
TDC MVP Roadshow da bahsettiğimiz konuların sunumlarını blogumda bulabilirsiniz ama 14 Temmuz 2015 tarihinde desteğin sona ermesi demek ne anlama geliyor kısaca sizlere bunu anlatmak istiyorum. O tarihten itibaren güncellemeler olmayacak, uyumluluk olmayacak, güvenli bir çalışma ortamı olmayacak anlamlarına geliyor.
Bir örnek vermek gerekirse Windows Server 2003 ortamlar artık hiçbir uyumluluk standartlarından geçemeyeceği için kullanım dışı kalacaklardır. Payment Card Industry (PCI) Windows Server 2003 sistemlere bağlı Visa veya MasterCard bilgilerinin Data Security Standards’ına uyumlu çalışmayacağından kullanım dışı olacağını yada bu sistemlerde iş yapmanın, yeni maliyetlere, felaketlere veya yüksek cezalara uğrayabileceklerini belirtmişti.
Peki Windows Server 2003 veya R2 sistemlere sahip yöneticilerin yada işletmelerin ne yapması gerektiyor? TDC MVP Roadshow da tüm bu sorulara cevap vermiştik, ama blogum üzerinden tekrar yardımcı olmak isterim. İlk olarak destek sonu tarihi gelmeden Windows Server 2003 üzerindeki iş yüklerinizi MS Azure ya da Windows Server 2008/R2 veya Windows Server 2012/R2 gibi yeni sürümlerine taşımalarını planlamaları gerekmektedir.
Taşıma planınızı yada planlarınızı kolaylaştıracak olan araç ise Windows Server 2003 Migration Planning Assistant ‘tır. Tamemen ücretsiz olan bu araç ile ortamınızdaki Windows Server 2003/R2 sistemlere göre taşıma planı yapabilir ve çok detaylı pdf formatında rapor alabilirsiniz. Aşağıdaki ekran görüntüsünü gördüğünüz uygulama bu linkten erişiebilirsiniz.
Bu planlama sonrası on-premise’deki ortamınızı MS Azure yada daha yeni Windows Server sürümlerine taşımaya karar verdiyseniz bu işlemin nasıl yapılacağı hakkında teknik eğitimi MVA (Microsoft Virtual Academy) üzerindeki bu eğitimden öğrenebilirsiniz.
Yazımın başında da belirtiğim üzere birçok farklı firmaya projeler yapan bir danışman olarak bu işlemi yetkili bir Microsoft Partner’ı üzerinden değilde kendiniz yapacaksanız, öncelikle production ortamınızda bu işlemleri gerçekleştirmeyin, test yada pre-prod bir ortam oluşturun. Eğitim sonrası kendi taşıma planınızı, analiz ve tasarım dokümanlarınızı, proje ekibinizi belirleyin, risk dokümanlarınızı oluşturup planlama ve geliştirme aşamalarına geçmenizi öneririm.
Şimdiden büyük kolaylıklar ve başarılar...
Ka®a